Tahleta doba

Co se odehrává v duši výtvarníka v době covidové

.

Jsme takové houby, které absorbují vibrace letící kolem nás a každá z hub se snaží tuhle jemnou hmotu přetransformovat tak, aby jí zdánlivě nehmatatelně, přitom tak viditelně, dostala k vám a předala vám v ní i kus sebe, svůj názor, svůj originální vjem.

.

Chvění duše je obvykle dost špatně zaznamenatelné a to kolikrát i pro samotného výtvarníka. No, ono něco pociťovat a svůj pocit ztvárnit jsou dvě docela různé věci. Řekněme, že nejprve je potřeba získat chuť něco přenést na papír, potom vycítit správný moment, zaposlouchat se při tom do hlasu svého srdce, nahmatat správný štětec a nakonec přenést to, co vidíme uvnitř, ven na papír, plátno, ale třeba i na hudební nosič, filmové plátno... divadelní prkna...

.

Tahleta doba je zcela jistě pro každého tvůrce jiná a každý se s ní snažíme srovnat po svém:

  • Pro někoho se zastavil čas a tvořit mu prostě nejde, tak jde radši sázet rostliny.
  • Někomu možná umožnila začít se konečně věnovat svým snům.
  • Někdo jiný hledá nové cesty, jak se ze zákazu prezentování svého umění nezbláznit.
  • Někdo tvoří dál, i když to stejně pokaždé zmuchlá a hodí do koše.
  • Někdo díky on-linu našel nové přátele a možná, že i ztratil ty staré.
  • Někdo lituje, že nestihl před omezením cestování odletět na Hawai.

 

Tady je fůra autentických záznamů pocitů z dnešní doby koronavirové napříč světem. Uvař si kafe, čti a koukej.

.

Když jsem si procházela tyto záznamy tvůrčího rozpoložení napříč žánry, napadlo mě, jak se asi teď žije českým výtvarníkům, mým přátelům? A tak jsem se i tohoto tématu jemně dotkla v rozhovoru s Jitkou Zajíčkovou, který si můžete přečíst tady: 

Co se tedy odehrává v duši výtvarníka v době covidové?

.

Upřímně, sama v týhle době sedím na houpačce, která nejde zastavit. Světlo střídá stín, naději zklamání. Je těžké v takové nepolapitelné atmosféře stále brát to nejlepší ze sebe a pokusit se vám to předat. Pochybnosti o (ne)důležitosti tvorby v době krize vykukují napovrch jako bubáci. Potom ale přijdete vy a hledáte RADOST. Tak já bych tady kousek té radosti pro vás měla :-)

 

IMG_20210308_211137_1

Zpět do obchodu